Oldalunk jelenleg átalakítás alatt áll! Ha hibát vagy anomáliát tapasztalsz, tudunk róla, csak még nem jutottunk oda. :) Türelmedért hálás köszönet!

FUN Reels

Szabad-e locsolni? Locsolás 2024

Hát ez is eljött, a locsolás! Tiktok locsolóvers csak nőknek! Illetve csak a feleségemnek. Igen. Nem más nőnek, sőt senkinek, csak neki! Ha olvasod ezt drágám, ez csak neked készült. Megyek füvet nyírni, mert pont kellemesen szakad hozzá az eső… Kint leszek a kertben ha keresnél….

A locsolás hagyománya

A húsvéti locsolkodás hagyománya Magyarországon évszázadok óta él, és a fiúk húsvéthétfőn hajnaltól kezdve vízzel, manapság már leginkább csak illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat1. De honnan ered ez a vidám népszokás, és mit jelképez?

A húsvéti locsolkodás gyökerei messze a pogány időkig nyúlnak vissza. Őseink szerint a víznek tisztító és megújító ereje van, így a tavaszi rítus során az ifjú, hajadon nőket a víz erejével tisztították meg. A kereszténység ezt az ősi ünnepet felkarolta és saját szimbolikát társított hozzá. A keresztény legendák szerint a húsvéti locsolkodás hagyománya Krisztus feltámadásához köthető. A mítosz szerint a Jézus sírját őrző katonák a megváltó feltámadását hirdető asszonyokat vízzel öntötték le, hogy elhallgattassák őket2.

Bár sokan a húsvéti locsolkodás hagyományát magyar sajátosságnak tartják, az írásos feljegyzések alapján a napjainkban elterjedt formája valószínűleg szláv eredetű. Először Csehországban, a XIV. században tettek említést a húsvéti locsolkodásról. Hazánkban pedig a XVII. században Apor Péter tudósított az izgalmas húsvéti szokásról Erdélyben2.

Az idők folyamán a népszokás sokat szelídült. Anno húsvét másnapját vízbevető vagy vízbehányó hétfőnek emlegették, ami igen más képet sugall a húsvéti hagyományról. Eleinte ugyanis a legszebb ruhájukba öltözött fiatal hölgyeket az itatóvályúba, a tóba vagy a folyóba dobták. Ez később vödrös locsolkodásra szelídült. Napjainkra – főleg a nagyobb városokban – teljesen kikopott a népszokás, vagy csak jelképesen illatos – vagy kevésbé illatos – kölni vízzel frissítik fel a hölgyeket az urak, amiért piros tojást kaptak jutalmul. A piros tojás hagyománya is szorosan kapcsolódik a húsvéthoz, és a fiúk a locsolkodásért cserébe hímes, vagy legalábbis festett tojást adnak a lányoknak23.

Eredeti formájában a húsvéti locsolkodás hagyománya már csak néhány helyen él. Például Ópusztaszeren és Hollókőn még mindig várják az odalátogatókat egy igazi vízbevető hétfővel, ahol a húsvéti népszokások életre kelnek és a hagyományőrzők bemutatják a régi tradíciókat2. Így a húsvéti locsolkodás továbbra is egy vidám és értékes része a magyar kultúrának. 🌸🥚🌼

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb